Met Joost naar

Met Joost naar Manaslu

 • Trektocht Manaslu Circuit via Barpak/Laprak (Nepal)
 • Overnachting : hotel / lodges
 • Vertrek 2017 : 7 oktober (gegarandeerd vertrek) deze vertrekdatum is niet meer boekbaar
 • Vertrek 2018 : 6 april & 5 oktober
 • Duur : 25 dagen (19 dagen trektocht)
 • Deelnemers : min 6 max 10
 • Reisleiding : Joost Horsthuis & Prem Gurung
 • Kost : € 2475 p.p. (prijsdetails onderaan deze pagina)
 • Inclusief : retourvlucht Amsterdam – Kathmandu, airport pick-up en transfers, uitstekend hotel Kathmandu (Traditional Comfort), alle accommodatie tijdens  de trektocht, alle vervoer per privé transfer (eigen bus en 4WD), deskundige reisleiding, bagagetransport / dragers, alle permits, special permits en entrees

Rond Manaslu trektocht

Manaslu (8163m) – de berg van de ziel : manasa (Sanskriet) = geest, intellect, drijfkracht, zelf

Hoog boven de heuvels van Gorkha, hangen de witte toppen van Manaslu als muren van ijs in de lucht. Deze reis voert je helemaal rondom dit uiterst markante achtduizendermassief. De trektocht rond Manaslu is schitterend en enorm divers. Niet alleen cultureel, maar ook qua natuur en landschap. We starten in de subtropische, groene Middle Hills van Gorkha. Langzaam maar zeker bereiken we hoger gelegen Tibetaans gebied. Upper Manaslu is een beschermd Nationaal Park, en bovendien een zgn. restricted area. Manaslu is daardoor veel minder toeristisch en  authentieker dan bijvoorbeeld de Annapurna’s of het Everestgebied. We overnachten in eenvoudige lodges. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van deze tocht is de oversteek van de bergpas Larkya La op 5160 meter. Voor en na de trektocht is er gelegenheid om de schitterende Kathmanduvallei te verkennen.

De trek rond Manaslu is een stevige, ruim tweeweekse voettocht. Door de geleidelijke, gelijkmatige opbouw van hoogte, de fatsoenlijke accommodatie onderweg (eenvoudige lodges), meerkoppige begeleiding, en een ruim etappeschema met meerdere rustdagen, is dit een zeldzaam spectaculaire tocht in een niet-toeristisch gebied, die voor iedere gezonde, fitte wandelaar binnen bereik ligt. We lopen dagelijks ca. 5-7 uur. De hoger gelegen etappes zijn korter, m.u.v. de oversteek van de Larkya La. Bergwandelervaring is niet noodzakelijk. Lichamelijke fitheid, doorzettingsvermogen en een flexibele instelling wel.

De volledige dag tot dag-beschrijving vind je hier

 


Met Joost naar Manaslu

 

Kathmandu

Joost haalt je af van de luchthaven. De reis begint met een ontspannen dag in Kathmandu, die je met een interessante excursie of naar eigen inzicht kunt invullen. We overnachten in het uitstekende, sfeervolle hotel Traditional Comfort, op loopafstand van Thamel en het middeleeuwse centrum van Kathmandu.

Vanuit Kathmandu rijden we met 4WD jeeps naar Gorkha. Eerst door de tropische Middle Hills, over de grote weg die Kathmandu met Pokhara verbindt. Na de afslag Gorkha hobbelen we nog uren over onverharde bergweggetjes. We maken op wielen al hoogte, en overnachten in het het dorp Barpak op 1950 meter. De volgende ochtend begint het dan echt.

Laprak

De eerste etappe gaat meteen omhoog, naar Laprak. Het uitzicht is veelbelovend, met de witte “huisberg” van Laprak, Baudha, en de messcherpe ijsgraten van Ganesh. Een warme ontvangst krijg je als reiziger in Nepal eigenlijk overal, maar omdat al onze gidsen en dragers uit Laprak komen, zal het welkom hier net iets extra zijn.

De inwoners van Laprak praktiseren de unieke, voor-boeddhistische Bön-religie. In de lager gelegen delen van het Manaslugebied leeft een interessante mix van verschillende hindoeïstische en boeddhistische bevolkingsgroepen. Later tijdens de reis, hogerop, wordt het dorpsleven authentiek Tibetaans.

Budi Gandaki

De hoogtemeters die we de eerste dag hebben gemaakt, verliezen we meteen weer op de de tweede. We dalen af naar het spectaculair nauwe dal van de Budi Gandaki. We volgen de rivier door de kloof enkele dagen noordwaarts. Soms is er zo weinig ruimte dat het pad zich hoog boven de rivier door de bergwand slingert. Geregeld wisselen we van oever. De steile muren van de kloof laten niet veel uitzicht toe, toch dienen zich steeds vaker witte bergmassieven aan de horizon aan. We blijven voortdurend nederzettingen passeren. Langzaam maar zeker veranderen landschap en cultuur naar Tibetaans.

Na enkele dagen wordt de vallei ineens wijder. Tijdens de schitterende wandeldag naar Lho heb je het gevoel  dat er iets onthuld wordt. Dat is ook zo, we lopen een andere wereld binnen. Het uitzicht wordt ineens volledig gedomineerd door de torenhoge witte reuzen Himalchulii, Naike, en de ongenaakbaar gehoornde piramide van Manaslu zelf. Het pad leidt vervolgens over yakweiden via Tibetaanse dorpjes naar Samagaon, waar we een dag acclimatiseren, voor we echt de hoogte in gaan. Acclimatiseren betekent niet per sé stilzitten. Bezoek het fraaie klooster van Samagaon, of – als je energie over hebt – onderneem een dagtocht naar het Manaslu basiskamp.

Larkye La

In Samdo lassen we nog een rustdag in. Dan volgt in twee etappes de pittige oversteek van de Larkya La : lang en inspannend, maar wel van een verbijsterende schoonheid. Het is het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de tocht. In een immens woest landschap word je aan alle kanten omringd door gigantische toppen van rots en ijs, met  enorme gletsjers onder je voeten. Het bereiken van de pas op ruim 5100 meter is een topmoment.

Vervolgens stappen we nog vier dagen naar beneden, alvorens we de openbare weg treffen. Gemotoriseerd verkeer, dat is even wennen na zo’n mooie tocht. Vanuit Besi Sahar rijden we terug naar Kathmandu.

Accommodatie

Manaslu is een ‘restricted area’, waarvoor een speciale vergunning nodig is (inclusief de reissom). Daardoor zijn er veel minder trekkers dan in bijvoorbeeld het Everest- of Annapurnagebied. De faciliteiten zijn er ook wat eenvoudiger. We trekken door tropisch oerwoud, hoogland en ongekend ruig alpien terrein. En alles daar tussenin. Toch gaat deze reis niet volledig ‘de wildernis in’. Bijna overal leven mensen, in een precair evenwicht met de natuur en de seizoenen.

We overnachten tijdens de trektocht bij deze mensen, in eenvoudige maar zeer efficiënt georganiseerde lodges. In principe slaap je in een tweepersoonskamer. Op plaatsen waar accommodatie schaars is, kan het voorkomen dat je een kamer met meerdere deelnemers deelt. We eten mee met wat er is, maar veruit de meeste lodges hebben ook een goede macaroni of een pittige curry op het menu. Je hoeft dus nooit zelf met kilo’s proviand op pad. Het enige dat je zelf draagt is een dagrugzak met drinkwater, je camera en de dagelijkse noodzakelijkheden die je onder handbereik moet hebben, zoals regenkleding. Voor iedere twee deelnemers wordt één porter (drager) ingezet die je overige bagage meeneemt.

Deelname

De dagetappes van deze trektocht zijn zo ingericht dat iedereen met een normale basisconditie, een gezond lijf en een goede voorbereiding deze tocht kan maken. De rustdagen op grotere hoogte bevorderen je acclimatisering. Dit is een voetreis, je moet het vanzelfsprekend leuk vinden om iedere dag minimaal vijf (tot zeven) uur in de bergen te lopen. Praktijk leert dat leeftijd van minder belang is ; doorzettingsvermogen en een flexibele instelling des te meer. Ervaring in de bergen is niet noodzakelijk. Goed beslagen ten ijs te komen (stevig inlopen voor vertrek) komt je reisplezier enorm ten goede.

Misschien wel tot je eigen verbazing, raak je tijdens een tocht als deze heel snel in het ritme. Al het andere verdwijnt, het lijkt het of je nooit iets anders hebt gedaan : opstaan, ontbijten, er op uit. De gastvrijheid van de bergbewoners draagt daar aan bij : namasté!

Per dag loop je tijdens deze trektocht gemiddeld vijf tot zeven uur. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een geslaagde voetreis is dat je in je eigen tempo loopt. Joost en zijn team dragen er te allen tijde zorg voor dat dit ook daadwerkelijk kan.

Op grotere hoogte zijn de etappes relatief korter, m.u.v. de oversteek van de Larkya La. Er zijn meerdere rustdagen opgenomen, die tevens reservedagen zijn.

Landschap

Het leven in het kleine Nepal wordt volledig bepaald door de Himalaya en de rivieren die er ontspringen. Acht van ’s werelds veertien ‘achtduizenders’ liggen binnen de landsgrenzen. Van 150 meter boven zeeniveau in de Terai, rijst de immense bergmuur op naar het hoogste punt op aarde, de top van Everest op 8848 meter. Manaslu is met 8163 meter nummer 8 van ‘s werelds hoogste bergen.

Op deze route verandert het landschap binnen twee weken van subtropisch naar arctisch. De biodiversiteit is extreem. In de loofbossen die de voetheuvels van de Himalaya bedekken, leven honderden bijzondere vogelsoorten in de meest opzienbarende kleuren. Naarmate we hoger komen, neemt de kans toe wilde zoogdieren te zien ; prachtige grijze langoer (apen) en muntjaks in het oerwoud, grote blauwschapen en statige Himalaya tahr in de subalpiene zone. Manaslu Conservation Area is één van de weinige nog overgebleven habitats van het magnifieke sneeuwluipaard.

Kleine groep

Kleine groepen zijn een speerpunt : Joost neemt maximaal 10 deelnemers mee. Deze reis gaat gegarandeerd door zodra zich minimaal 6 deelnemers hebben aangemeld. De aanbetaling betaal je  pas als de reis gegarandeerd doorgaat.

Voorafgaand aan de reis ontvang je uitgebreide praktische informatie. Voor je op reis gaat, word je uitgenodigd voor een “bijeenkomst voor vertrek”, die je eigenlijk niet mag missen.

Aardbeving

In 2015 werd een deel van Nepal getroffen door een aardbeving. Het Joost-team zet zich sindsdien non-stop in voor de getroffen gebieden, in het bijzonder voor Laprak en de omliggende dorpen die we tijdens deze reis aandoen. Inmiddels zijn de paden, bruggen en lodges in het gebied weer in uitstekende staat, zodat de trektocht om Manaslu zonder problemen gelopen kan worden. Met je deelname aan deze tocht draag je rechtstreeks bij aan het herstel van de lokale economie en de wederopbouw van Gorkha.


De volledige dag tot dag-beschrijving vind je hier

 

Reisschema

Dag Transport Nacht
1 Amsterdam – Kathmandu  vliegtuig
2 Aankomst Kathmandu airport – hotel transfer Kathmandu
3 Kathmandu Kathmandu
4 Kathmandu – Barpak 4WD jeep transfer Barpak
5 Barpak – Laprak trek Laprak
6 Laprak – Korlabeshi trek Korlabeshi
7 Korlabeshi – Jagat trek Jagat
8 Jagat – Philim trek Philim
9 Philim – Deng trek Deng
10 Deng – Ghap trek Ghap
11 Ghap – Namrung trek Namrung
12 Namrung – Lho trek Lho
13 Lho – Samagaon trek Samagaon
14 rust / reserve Samagaon
15 Samagaun – Samdo trek Samdo
16 rust / reserve Samdo
17 Samdo – Dharamsala trek Dharamsala
18 Dharamsala – Larkya La – Bimtang trek Bimtang
19 rust / reserve Bimtang
20 Bimtang – Tiliche trek Tiliche
21 Tiliche – Tal trek Tal
22 Tal – Jagat trek Jagat
23 Jagat – Besi Sahar – Kathmandu 4WD jeep & eigen bus Kathmandu
24 Kathmandu Kathmandu
25 KTM AMS airport transfer

Kosten

 • Deze reis kost per persoon € 2475 , op basis van een tweepersoonskamer in Kathmandu en tweepersoonskamers tijdens de trektocht. Tijdens de trektocht kan het af en toe voorkomen dat er in meerpersoonskamers moet worden overnacht.
 • De aanbetaling bedraagt € 1000 zodra het minimum aantal deelnemers (6) is bereikt en de reis gegarandeerd doorgaat.
 • De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 175 (4 nachten in Kathmandu). Indien er meerdere aanmeldingen van single deelnemers zijn, word je uiteraard – in overleg – de mogelijkheid geboden een kamer te delen, waarmee de toeslag vervalt. Tijdens de trektocht is een eenpersoonskamer niet mogelijk.
 • Boekingskosten, dossierkosten e.d. doen we niet aan.

Inclusief is :

 • Retourvlucht Amsterdam – Kathmandu (vertrek Düsseldorf op aanvraag)
 • Pick-up en transfer van luchthaven Kathmandu naar hotel bij aankomst, transfer hotel – luchthaven bij vertrek
 • Transfer Kathmandu – Barpak per 4WD jeep
 • Transfer Jagat – Besi Sahar per 4WD jeep
 • Transfer Besi Sahar  – Kathmandu per eigen bus
 • 4 overnachtingen in Kathmandu in uitstekend hotel op loopafstand van het centrum, in tweepersoonskamer met eigen sanitair, inclusief ontbijtbuffet
 • 19 overnachtingen in lodges met gedeeld sanitair (op enkele plaatsen met weinig capaciteit kan het voorkomen dat je met meer dan twee mensen op een kamer slaapt)
 • 1 porter (drager) per 2 deelnemers : maximaal 15 kg per drager (= 7,5 kg per deelnemer)
 • Permit Manaslu Special Restricted Area
 • Entree Manaslu Conservation Area
 • Permit Annapurna Conservation Area
 • Entree Annapurna Conservation Area
 • TIMS-permit
 • Deskundige, zeer ervaren reisleiding (Joost Horsthuis & Prem Gurung)
 • Uitgebreide informatie en bijeenkomst voor vertrek

Exclusief :

 • Visum Nepal (consulaat Amsterdam ca. €60 / luchthaven Kathmandu ca. €45)
 • Optionele excursies
 • Niet genoemde maaltijden
 • Persoonlijke uitgaven zoals entrees, souvenirs, taxi’s, fooien, bar bills etc.
 • Extra faciliteiten in de lodges indien aanwezig (douche, wifi, electriciteit)
 • Extra kosten als gevolg van omstandigheden buiten de controle van de reisleiding
 • Reisverzekeringen

Het zakgeld voor deze reis bedraagt ca. 550 euro


Wat doet Joost?

Joost is de reisorganisator, en op reis de reisleider. Hij draagt met zijn lokale agenten, gidsen en staf alle zorg voor het welslagen van het organisatorische deel van de reis. Ter plaatse is Joost de reisleider in brede zin, en – mocht het nodig zijn – de troubleshooter. Daarnaast voelt Joost zich verantwoordelijk voor het bewaken van het welbevinden van zowel groep als individu. Joost streeft ernaar ‘de autoriteit te zijn zonder autoritair te zijn’.

In de praktijk : wanneer we ergens aankomen volgt een korte briefing m.b.t. organisatorische en praktische zaken zoals hotel- en/of lodge-faciliteiten, vertrektijden, leuke en minder leuke bijzonderheden, must sees, verschijnselen waar je alert op moet zijn, goede eetgelegenheden, waar de reisleiding te vinden is, en alles wat verder relevant is. Tevens adviseert Joost je – desnoods ongevraagd – hoe om te gaan met verblijf op hoogte. Mocht er onderweg geïmproviseerd moeten worden, heeft Joost daarin het laatste woord. Veiligheid en reisplezier (in die volgorde) staan daarbij altijd voorop.

Ruim voor vertrek ontvangen alle deelnemers uitgebreide informatie m.b.t. alles dat je moet weten, en meer. Tevens worden alle deelnemers van een reis voorafgaand aan vertrek uitgenodigd voor een informele bijeenkomst waar de laatste info en vragen kunnen worden uitgewisseld. Voor deze reis is die bijeenkomst een must.

Voorts:

 • De reis is zeer gedegen voorbereid, maar in de Himalaya maken de natuurkrachten uiteindelijk de dienst uit. Het kan voorkomen dat de situatie ter plaatse de reisleiding noodzaakt het programma aan te passen. De veiligheid van de deelnemers en staf staat daarbij altijd voorop.
 • Wanneer de reisleiding ter plaatse voorstellen doet waar geen vervoer of andere bijkomende kosten aan te pas komen, bijvoorbeeld stadswandelingen, zijn die gratis.
 • Nepal is, naar onze maatstaven, niet duur. Reken in Kathmandu op ongeveer 30 euro per persoon per dag voor goed eten en enkele entrees. Dit bedrag kun je overigens – afhankelijk van je voorkeuren – naar believen naar boven bijstellen.
 • Het ‘zakgeld’ voor de trektocht is ca. 450 euro per persoon. In de lodges wordt eten en drinken prijziger naarmate we verder van de bewoonde wereld raken. Een stevig ontbijt of een warme maaltijd kost 5 tot 10 euro, een warme douche (indien aanwezig) 1 a 2 euro. Elektriciteit en wifi zijn schaars en niet gratis. Buiten bovengenoemde zaken, is er in de bergen nauwelijks gelegenheid om geld uit te geven.
 • Iedere deelnemer moet een reisverzekering afsluiten. Bij de meeste reisverzekeringen is bergwandelen gedekt, controleer dit niettemin. De beste reisverzekering voor deze reis is die van de NKBV.
 • Zie voor meer info de algemene voorwaarden
Copyright © Joost Horsthuis / Met Joost Naar
Photo courtesy © Harrie Hebben, Ilja Siemerink