Met Joost naar

Met Joost naar Gokyo (Everest)

 • Lodgetrek Everestgebied (Nepal)
 • Vertrek : vanaf 2 deelnemers boekbaar als individueel arrangement op iedere gewenste vertrekdatum
 • Reisleiding : lokale Nepalese gids
 • Duur : 17 dagen (12 dagen trektocht)
 • Kost : € 1150 p.p. (exclusief vlucht)
 • Dag tot dag-beschrijving

Trektocht Nepalese Khumbu –  Mount Everest – cultureel rijke tocht door  het land van de sherpa’s – Boeddhistisch hoogland – heilige meren van Gokyo – hoogste zoetwatersysteem ter wereld – oerbossen – achtduizenders Everest, Lhotse, Makalu & Cho Oyu – Ama Dablam – Ngozumpa gletsjer – Kathmandu – Jiri – Shivalaya – Junbesi – Lukla – Namche Bazaar – Tibetaans klooster van Tengboche – Gokyo Ri – Dudh Kosi

P1060965In 1953, waren Tenzing Norgay en Edmund Hillary waren de eerste mensen die op de top van Mount Everest stonden. Wie door de dalen van de Khumbu naar het dak van de wereld loopt, doet dat in het voetspoor van deze illustere mannen. Na hun epische beklimming, die wereldwijd voor sensatie zorgde, raakte Hillary doordrongen van het feit dat, zonder ondersteuning van de sherpa’s, een beklimming nooit mogelijk zou zijn geweest. De projecten waar Hillary zich decennia voor heeft ingezet, hebben er mede voor gezorgd dat dit gebied een hoge levensstandaard kent. Daardoor is het buitengewoon goed bereisbaar, ook voor de ‘gewone’ bergwandelaar. Bereisbaar, dat wil zeggen te voet, want wegen zijn er niet. De voetpaden die vroeger voor de handel met Tibet werden gebruikt, zijn nu de onmisbare infrastructuur voor klimmers en trekkers.

De dag tot dag beschrijving vind je hier

Van Lukla naar Gokyo

gokyoEen spectaculaire binnenlandse vlucht brengt je van Kathmandu naar Lukla, waar je meteen aan de trektocht begint. Pas na het stadje Namche Bazar krijg je werkelijk een idee van de immense schaal van de hoge Himalaya. Witte toppen rijzen overal om je heen hoog op naar het zenit. De meeste trekkers gaan richting Kala Pattar, jij gaat het rustiger dal van Gokyo in. Het is een vallei van buitenaardse schoonheid. Met enorme gletsjers en zeven heilige meren, omringd door onmogelijk hoge toppen, is de Gokyovallei een van de meest betoverende plaatsen op aarde.

Boven de grootste gletsjer van de Himalaya, sta je we uiteindelijk op de top van Gokyo Ri (5300m). Tijdens de zonsopgang heb je vanaf de top een fenomenaal uitzicht op het dak van de wereld. Het 360 graden panorama beslaat vele tientallen toppen, waaronder liefst vier achtduizenders. Hoog boven alles uit, lijkt het ontzagwekkende Everestmassief zo dichtbij dat je het bijna aan kunt raken.

Op weg terug naar beneden overnacht je bij het Tibetaanse klooster van Tengboche. Het pad leidt door bossen en bergweiden, met alle kans om muskusherten, grote roofvogels, en de imposante Himalaya tahr te spotten. Via Namche daal je vervolgens weer af naar Lukla.

Te voet

junbHet reisschema en de dagetappes zijn zo ingericht dat ieder gezond mens met een flexibele instelling deze tocht kan maken. Uiteraard moet je wel van lopen houden, dit is immers een voetreis. Misschien wel tot je eigen verbazing, raak je snel in het ritme, en lijkt het of je nooit iets anders hebt gedaan. De gastvrijheid van de bergbewoners draagt daar aan bij : namasté!

De paden zijn goed, en zonder uitzondering ‘Nepali flat’ : omhoog en omlaag, met maar weinig daadwerkelijk vlakke stukken.

Een reis als deze is niet van minuut tot minuut te plannen. Daarom zijn er reservedagen in het reisschema opgenomen, die tevens rustdag zijn. De looptijden die bij de dagetappes zijn aangegeven, zijn bedoeld als indicatie, afhankelijk van je eigen  tempo. Pauzes zijn niet meegerekend.

Landschap

Het leven in het kleine Nepal wordt volledig bepaald door de Himalaya en de rivieren die er ontspringen. Acht van ’s werelds veertien ‘achtduizenders’ vind je in Nepal. Van 150 meter boven zeeniveau in de Terai, rijst de immense bergmuur op naar het hoogste punt op aarde, de top van Everest op 8848 meter.

Oterrasp onze route verandert het landschap van subtropisch naar arctisch. De biodiversiteit is extreem. In de loofbossen die de voetheuvels van de Himalaya bedekken leven honderden bijzondere vogelsoorten. Naarmate we hogerop komen neemt de kans toe wilde zoogdieren te zien; langoerapen en muntjaks in het oerwoud en Himalaya tahr in de subalpiene zone.

De Himalaya is ongekend ruig en onherbergzaam, toch gaat deze reis niet ‘de wildernis in’. Op de lager gelegen flanken trekken we door fraaie bergdorpjes, waar boeren de terrashellingen bewerken. Hogerop, als we de bewoonde wereld achter ons hebben gelaten, zijn er nog steeds theehuizen en lodges. Je hoeft dus nooit met kilo’s proviand op pad. Het enige dat je zelf draagt is een dagrugzak. Voor iedere twee deelnemers wordt een porter (drager) ingezet die je bagage meeneemt.

OvernachtingP1070464g

In Kathmandu overnacht je in een goed hotel, op loopafstand van het centrum. Alle overige overnachtingen zijn in lodges in tweepersoonskamers met gedeeld sanitair. De lodges in dit gebied behoren tot de beste van Nepal. Lodges zijn qua comfort geen hotels, maar welbeschouwd is de vrijheid en het comfort van een lodgetrek in het hart van de Himalaya een onvergelijkbaar soort luxe.

Een gemiddelde lodge in dit gebied ligt op een fraaie locatie, heeft een verwarmde gezamenlijke ruimte, en een warme douche (tegen betaling). De keuze op de menukaart gaat van pasta’s, pizza’s, noodles en soep tot allerlei lokale specialiteiten.

Machermo Nepal Gokyo Everest JoostReisleiding

Zoals iedere Joost-reis, is ook deze route zorgvuldig en op basis van jaren ervaring samengesteld. De reisleiding ter plaatse ligt in handen van één van onze lokale gidsen, die je van aankomst tot vertrek begeleid. Eventueel word je ondersteund door porters die de bagage dragen. De organisatie verzorgt tevens alle benodigde permits voor de deelnemers.

Deelname

Ieder gezond mens met een flexibele instelling kan deelnemen. Je moet het vanzelfsprekend wel leuk vinden om per dag meerdere uren in de bergen te lopen, en dat ook kunnen. Een goede basisconditie is een voorwaarde voor een plezierige voetreis.

Individuele arrangementen zijn mogelijk vanaf twee personen. Uiteraard kan het reisschema naar wens worden aangepast en/of uitgebreid! Informeer naar de mogelijkheden.

Meer weten? Neem gerust contact op :

Met Joost naar Gokyo
0541661703
joost@metjoostnaar.nl

De dag tot dag beschrijving vind je hier

Reisschema

1 Aankomst Kathmandu airport transfer Kathmandu
2 Kathmandu Kathmandu
3 Kathmandu – Lukla – Pakhding airport transfer, vlucht, trek Pakhding
4 Pakhding – Namche trek Namche Bazaar
5 Namche trek Namche Bazaar
6 Namche – Portse Tenga trek Portse Tenga
7 Portse Tenga – Dole trek Dole
8 Dole – Machermo trek Machermo
9 Machermo – Gokyo trek Gokyo
10 Gokyo trek Gokyo
11 Gokyo – Gokyo Ri – Dole trek Dole
12 Dole – Tengboche trek Tengboche
13 Tengboche – Namche trek Namche Bazaar
14 Namche – Lukla trek Lukla
15 Lukla – Kathmandu vlucht, airport transfer Kathmandu
16 Kathmandu Kathmandu
17 vertrek Kathmandu airport transfer

Kost

 • Deze reis kost € 1150 per persoon (exclusief intercontinentale vlucht), op basis van een tweepersoonskamer.
 • De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 175 (4 nachten in Kathmandu). Tijdens de trektocht is een eenpersoonskamer niet mogelijk.

De prijs is inclusief:

 • Alle transfers tussen luchthavens en hotels
 • Binnenlandse retourvlucht Kathmandu – Lukla
 • 4 overnachtingen in Kathmandu in goed hotel in tweepersoonskamer met eigen sanitair, inclusief ontbijt
 • 12 overnachtingen in lodges, in tweepersoonskamers met gedeeld sanitair
 • Ervaren Nepalese gids (Engelstalig)
 • 1 drager per 2 deelnemers : maximaal 15 kg per drager (= 7,5 kg per deelnemer)
 • Everest NP permit, entree Nationaal Park, TIMS-permit
 • Binnenlandse retourvlucht Kathmandu – Lukla
 • Informatiebrief en visuminstructie voorafgaand aan vertrek

Exclusief:

 • Visum Nepal (ca. €65 in Amsterdam)
 • Alle maaltijden (m.u.v. ontbijt in Kathmandu)
 • Persoonlijke uitgaven zoals entrees, souvenirs, taxi’s, fooien, bar bills etc.
 • Extra faciliteiten in de lodges (bijv. warme douche, wifi)
 • Extra kosten als gevolg van omstandigheden buiten de controle van de reisleiding
 • Verzekeringen

Voorts:

 • Deze reis is zeer gedegen voorbereid, maar in de Himalaya maken de natuurkrachten uiteindelijk de dienst uit. Het kan voorkomen dat de situatie ter plaatse de reisleiding noodzaakt het programma aan te passen. De veiligheid van de deelnemers en staf staat daarbij altijd voorop.
 • Nepal is, naar onze maatstaven, niet duur. Reken in Kathmandu op ongeveer 25 euro per persoon per dag voor goed eten en enkele entrees voor bezienswaardigheden.
 • Het ‘zakgeld’ voor de trektocht is ca. 300 euro per persoon (25 euro per dag). In de lodges wordt eten en drinken prijziger naarmate je hoger komt (dus verder van de bewoonde wereld bent). Een stevig ontbijt of een warme maaltijd kost 5 tot 10 euro, een warme douche ca. 2 euro. Water, koffie en thee zijn in de lodges niet duur, bier wel. Buiten bovengenoemde zaken, is er in de bergen niet veel gelegenheid geld uit te geven.
 • Reisverzekering is verplicht.