Met Joost naar

Laprak 2018

Namaste allemaal,

Zoals jullie wellicht weten, werk ik met mijn team al geruime tijd aan het herstel van het Nepalese dorp Laprak, dat tijdens de aardbeving van 2015 totaal werd verwoest. In februari/maart ben ik in Laprak en omgeving om een stuk taalonderwijs op te zetten.

Ter plekke wil ik van de gelegenheid gebruik maken om meteen een ander urgent probleem aan te pakken. 

Laprak

Het heeft even geduurd, en het ging bepaald niet van een leien dakje, maar de situatie in Laprak en omgeving is sterk verbeterd. Met name in 2017 zijn er grote stappen gezet. De infrastructuur is nagenoeg hersteld, drinkwater en menswaardig sanitair zijn weer beschikbaar, en op een nieuwe locatie verrijst inmiddels zelfs een heel nieuw dorp met aardbevingsbestendige huizen. Met name voor de jongere generaties, is “New Laprak” een schitterende kans om iets nieuws te beginnen. In die zin heeft de aardbeving een ongekende stap vooruit veroorzaakt, hoe gek het ook klinkt. Niet onbelangrijk, ook voor ons team ; het toerisme begint eindelijk weer op gang te komen.

Echter, in het oorspronkelijke Oud Laprak ligt nog een groot probleem. Veel ouderen hebben de aansluiting met de ontwikkelingen gemist. De omstandigheden waarin deze mensen nog steeds “wonen” zijn, voorzichtig uitgedrukt, primitief te noemen, en in de winter en moessontijd ronduit ellendig. Veelal nog onder zeil en blik, zitten mensen dag en nacht in de rook, nattigheid en kou. Het is het laatste stuk ‘acute nood’ in Laprak. Hoogste tijd om hier iets aan te doen.

Teamwork

Aldus zet ik mijn team (inclusief mijzelf) opnieuw in Laprak aan het werk. Waar mogelijk herstel, anders sloop en herbouw. Zoals altijd, doen we dit in onze eigen tijd, en zo veel mogelijk met eigen middelen. En ook nog eens met veel plezier.

Mankracht hebben we, vrouwkracht ook, maar – je voelt hem al aankomen – we kunnen een financieel steuntje in de rug gebruiken. Het gaat voornamelijk om budget voor de aanschaf van bouwmateriaal, en eventuele transportkosten.

Bijdragen

We waarderen het natuurlijk enorm als je onze werkzaamheden wilt ondersteunen. Alle beetjes helpen (zeker ook de kleine). Mocht je de mogelijkheid hebben, kun je rechtstreeks een bijdrage overmaken op NL33RABO 0144 7131 79, t.n.v. Joost Horsthuis, onder vermelding van Laprak.

Afhankelijk van de lokale internetverbinding, zijn we voornemens belangstellenden regelmatig te updaten via www.metjoostnaar.nl en de persoonlijke facebookpagina’s van de projectleiding (Joost Horsthuis en Prem Gurung). Daarnaast zijn we vanzelfsprekend bereid je via persoonlijke weg op de hoogte te houden.

Voor alle duidelijkheid : we zijn volledig onafhankelijk, dus op geen enkele manier verbonden of gebonden aan andere organisaties. Er worden geen salarissen uitgekeerd, iedereen werkt honderd procent op vrijwillige basis. Ons team zorgt voor zichzelf, inclusief eten en onderdak. We zijn zeer bekend in het gebied, de lijntjes zijn kort, communicatie is soepel, en er is ontzettend veel goede wil. Juist omdat we kleinschalig werken en inmiddels (noodgedwongen) jaren ervaren zijn op het vlak van rampenbestrijding, hoeven we geen geld te verknoeien aan randzaken als accommodatie, vergaderen, overhead of andere flauwekul. Iedere euro gaat, kortom, zonder enige omweg naar het project.

We hopen dat we, met enige hulp, opnieuw een stap vooruit kunnen zetten! Iedere bijdrage wordt bijzonder gewaardeerd.

Heb je vragen? Laat het gerust weten.

Zeer hartelijke groet,

Team Gurung
Joost Horsthuis
Prem Gurung
Kalyan Gurung
Mani Gurung
Uttam Gurung
Dhanraj Gurung
Laxman Gurung
Minbahadur Gurung

COPYRIGHT © JOOST HORSTHUIS / MET JOOST NAAR
PHOTO COURTESY © KALYAN GURUNG, ILJA SIEMERINK