Met Joost naar

Iran

 • Rondreis Iran (hotels) inclusief wandelingen en excursies
 • Waar : Iran (Kaspische regio, Azerbeidzjan, Kordestan, centraal Iran)
 • Vertrek : 
 • Duurt : 20 dagen
 • Deelnemers : min. 8, max. 14
 • Kost : 2350 euro p.p. o.b.v. tweepersoonskamer
 • Reisleiding : Joost & Iraanse gids
 • Status : voldoende plaats
Teheran, Khomeini mausoleum, Qazvin, Gazor Khan, El Alamut, Masouleh, Zanjan, Soltaniyeh, Takabm, Thakt-e-Soleyman, Iraans Koerdistan, Sanandaj, Palangan, Qom, oase van Kashan, Abyaneh, Na'in, woestijnstad Yazd, overnachting in Zijderoute-karavanserai Zein-o-din, Persepolis, Pasargadae , Shiraz, Isfahan

Teheran, Imam Khomeini mausoleum, Qazvin, Gazor Khan, El Alamut, Masouleh, Zanjan, Soltaniyeh, Iraans Azerbeidzjan, Takab, Thakt-e-Soleyman, Iraans Koerdistan, Sanandaj, Palangan, Qom, oase van Kashan, Fin tuinen, ziggoerat van Sialk, Abyaneh, Na’in, woestijnstad Yazd, overnachting in Zijderoute-karavanserai Zein-o-din, Persepolis, Pasargadae , Shiraz, Isfahan

Met Joost naar Iran route

De dag tot dag-beschrijving vind je hier

 

Onbekend maakt onbemind? Niet in Iran!

Iran is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een rondreis. Het land heeft een serieus imagoprobleem, om maar een understatement te gebruiken. De stereotypen zijn echter eerder uitzondering dan regel, want ondertussen is Iran één van de mooiste landen van het Nabije Oosten, met een ongelooflijk gastvrije bevolking. Niet onbelangrijk : Iran is een aangenaam veilig en stabiel land.

Van het oude Perzische Rijk tot de hedendaagse Islamitische Republiek Iran, de fascinerende geschiedenis en hoogstaande cultuur van het land zijn de grote trots van de Iraniërs. En dat is terecht. Of je nu in het oude Persepolis ronddwaalt, in de bazaar van Kashan, of tussen de duizelingwekkende architectuur van Isfahan, Iran zal je versteld doen staan.

Maar als er íets opvalt in Iran, dan is het de gastvrijheid van de mensen, die door reizigers ervaren wordt als een voortdurend hoogtepunt tijdens een Iran-reis. Iraniërs zijn uiterst beleefde, buitengewoon warme en hartelijke mensen, die je laten voelen dat je welkom bent.

Met Joost naar Iran 

We reizen door het hedendaagse Iran, een modern land met veel hoogopgeleide inwoners. Tegelijkertijd is dit een tijdreis door het oude Perzische Rijk in al haar facetten – de sporen van 2500 jaar hoge beschaving liggen soms letterlijk voor het oprapen. Onze airco (mini)bus wordt bestuurd door een Iraanse chauffeur. De wegen zijn doorgaans goed, maar in het westen van Iran zijn de toeristische paden allerminst gebaand. We overnachten in middenklasse hotels, in tweepersoonskamers met eigen sanitair. Joost begeleidt deze reis zelf, tezamen met een Iraanse gids.

De reis begint in de hoofdstad Teheran. Het Alborzgebergte en de groene regio aan de Kaspische kust zijn ook voor Iraniërs geliefde bestemmingen. Een bergwandeling in de Alamutvallei leidt naar de burcht van de roemruchte Assassijnen. We slapen een nacht in het mistige bergdorp Masouleh, en in Soltaniyeh treffen we het machtige mausoleum van de Mongoolse heerser Oljeitu.

In het volkomen tijdloze vulkaanlandschap van Iraans Azerbeidzjan vinden we het verlaten Takht-e-Soleyman op onze weg ; een enorme, rond een kratermeer gebouwde burcht die ooit een zoroastrische vuurtempel was. Sanandaj is de welvarende hoofdstad van de provincie Iraans Koerdistan. Zo mogelijk, zijn de Koerden nog gastvrijer dan de Iraniërs (maar laat de Iraniërs dat niet horen).

Tijdens het tweede deel van de reis wacht ons een serie magnifieke steden. In de heilige stad Qom bezoeken we de Schrijn van Fatima, één van de belangrijkste sjiitische pelgrimsoorden. Kashan is een weinig bezochte, maar prachtige oasestad. Via het rode bergdorpje Abyaneh en het slaperige Na’in komen we aan in de woestijnstad Yazd, waar je je regelrecht in Duizend-en-één-nacht waant. Ingeklemd tussen twee enorme woestijnen, is het oude Yazd volledig in adobe gebouwd. De overnachting in Zein-o-din is bijzonder, want in een eeuwenoude karavanserai op de Zijderoute. Via de eerste Perzische hoofdstad Pasargadae komen we vervolgens aan in de “stad van rozen en nachtegalen”, Shiraz. Vanuit Shiraz bezoeken we Persepolis, de spectaculaire, deels nog intacte ceremoniële hoofdstad van het oude Perzische Rijk. De sluitsteen van deze reis is tevens het hoogtepunt, we eindigen in één van de mooiste steden op aarde : Isfahan.

persepolis stierOp reis met Joost

Zoals iedere Joost-reis, is ook deze route met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Joost-reizen onderscheiden zich in kleinschaligheid, individuele vrijheid, authenticiteit, en door de wol geverfde reisleiding. Joost zoekt altijd de balans tussen cultuur en natuur, stad en platteland, heden en verleden. “Echt ergens zijn” is essentieel : een echte ontmoeting met een andere cultuur, een ander land. Dat is uiteindelijk wat je meeneemt en bijblijft, en onmogelijk zonder tijd en aandacht. Het definieert meteen ook wat we níet gaan doen: in een noodgang zoveel mogelijk bezienswaardigheden op één dag bekijken.

Kleinschalig reizen betekent in de eerste plaats reizen in een kleine groep. Op deze reis gaan maximaal 14 deelnemers mee. Een klein gezelschap komt de kwaliteit van een reis zeer ten goede, en draagt bij aan een ongedwongen sfeer onderweg. Vrijheid is principieel. Natuurlijk, dit is een groepsreis, we zijn met elkaar onderweg en we overnachten onder hetzelfde dak. Maar wat je overdag gaat doen is grotendeels aan jezelf. Joost en de lokale Iraanse gids voorzien ter plaatse in alle relevante informatie en bieden optionele excursies aan. Uiteraard heb je zelf ook genoeg ideeën. Je hoeft je vooraf nergens op vast te leggen, je maakt je eigen reis. Ontdekkingen doen en ontmoetingen aangaan, het is per definitie het mooie van reizen. Het is je eigen unieke ervaring die je in geen enkele reisgids vindt en ook niet in deze reisbeschrijving.

Deelname

Ieder gezond mens kan deelnemen. De reis zal met name liefhebbers van authenticiteit, landschap en natuur, en zeker ook cultuur en geschiedenis aanspreken. Voor liefhebbers van architectuur is Iran een must. Er is tijdens deze rondreis door Iran veel te zien en te ondernemen. De reis is daarom actief maar ongedwongen te noemen, en zo ingericht dat er  ruimte is voor ontspanning, het is immers ook vakantie. Er zijn geen noemenswaardige bezwaren waarom je niet mee zou kunnen, dit is geen zware reis.

De dag tot dag-beschrijving vind je hier

Een printvriendelijke pdf-versie van de dag tot dag-beschrijving is op aanvraag beschikbaar.

Meer weten? Aarzel niet contact op te nemen.

Reisdetails

Reisschema

Dag Datum Via / excursie Overnachting
1 12-mei Amsterdam – Teheran
2 13-mei Teheran Teheran
3 14-mei Teheran – Qazvin via Imam Khomeini mausoleum Qazvin
4 15-mei Qazvin Gazor Khan, Alamut Castle (opt) Qazvin
5 16-mei Qazvin – Masouleh Masouleh
6 17-mei Masouleh – Zanjan via Soltaniyeh Zanjan
7 18-mei Zanjan – Takab via Takht-e-Soleyman Takab
8 19-mei Takab – Sanandaj Sanandaj
9 20-mei Sanandaj Palangan (opt) Sanandaj
10 21-mei Sanandaj – Kashan via Qom Kashan
11 22-mei Kashan Kashan
12 23-mei Kashan – Yazd via Abyaneh & Na’in Yazd
13 24-mei Yazd Yazd
14 25-mei Yazd – Zein-o-din karavanserai Zein-o-din karavanserai
15 26-mei Zein-o-din – Shiraz Pasargadae Shiraz
16 27-mei Shiraz Persepolis, Naqsh-e-Roshtam (opt) Shiraz
17 28-mei Shiraz – Isfahan Isfahan
18 29-mei Isfahan Stadswandeling (opt) Isfahan
19 30-mei Isfahan Isfahan
20 31-mei Isfahan – Amsterdam

(Opt) : optionele excursies en wandelingen zijn inbegrepen in de reissom (excl. evt. entrees), maar niet verplicht.

Deelname

 • De reis gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Bij 14 aanmeldingen sluit de inschrijving.
 • Iedereen gezond mens kan deelnemen. Er zijn geen bijzondere bezwaren waarom je niet mee zou kunnen.

Kosten

 • Deze reis kost per persoon € 2350 op basis van een tweepersoonskamer.
 • De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 475 per persoon.
 • Aanbetaling bedraagt € 600 per persoon. De aanbetaling wordt pas verwacht als het minimum aantal deelnemers is bereikt, en de reis gegarandeerd doorgaat.
 • Joost rekent geen boekings- of dossierkosten.

Deze reis is inclusief :

 • Internationale vliegreis Amsterdam – Teheran, Isfahan – Amsterdam (vertrek Düsseldorf op aanvraag).
 • Transfers tussen hotel en luchthaven bij aankomst in Teheran en vertrek uit Isfahan.
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels, o.b.v. tweepersoonskamers met eigen sanitair, inclusief ontbijt (m.u.v. 1 overnachting in karavanserai Zein-o-din, eenvoudige accommodatie, twee of meerdere personen op één kamer, gedeeld sanitair, inclusief diner en ontbijt).
 • Nederlandse reisleiding (Joost).
 • Iraanse gids.
 • Alle vervoer als per reisbeschrijving, in goed onderhouden airco (mini)bus met Iraanse chauffeur, inclusief ‘via’s’ (exclusief entrees) : Imam Khomeini Mausoleum, Soltaniyeh, Takht-e-Soleyman, Qom, Abyaneh, Na’in, Pasargadae.
 • Excursies/wandelingen (exclusief entrees en eventuele maaltijden) : Alamutvallei & Gazor Khan, Palangan, Persepolis, Naqht-e-Roshtam, stadswandeling Isfahan.
 • Uitgebreide informatie (vertrekbrief) en bijeenkomst voor vertrek.
 • Uitnodiging Iran (voor de visumaanvraag).

Exclusief zijn:

 • Persoonlijke uitgaven, overig vervoer, fooien.
 • Niet genoemde maaltijden.
 • Alle entrees
 • Verzekeringen
 • Visum Iran
 • Eventuele optionele excursies buiten het reisschema om

Wat doet Joost?

Joost is niet alleen reisorganisator, maar op vrijwel alle reizen ook de reisleider. Tezamen met de lokale agenten en in Iran met een lokale gids draagt Joost zorg voor het welslagen van het organisatorische deel van de reis. Joost voelt zich daarnaast verantwoordelijk voor het welbevinden van zowel groep als individu. Ter plaatse is Joost de reisleider in brede zin, en – mocht het nodig zijn – de troubleshooter. Joost streeft ernaar ‘de autoriteit te zijn zonder autoritair te zijn’.

Wanneer we ergens aankomen volgt een korte briefing m.b.t. organisatorische en praktische zaken zoals hotelfaciliteiten, hoe lang we ergens blijven, vertrektijden, excursies, leuke en minder leuke bijzonderheden, must sees, verschijnselen waar je alert op moet zijn, goede eetgelegenheden, en alles wat verder relevant is. Voor zover beschikbaar en relevant worden (stads)kaartjes verstrekt met daarop de locatie van het hotel, de dichtstbijzijnde restaurants, bezienswaardigheden en wat dies meer zij.

Mocht er om welke reden dan ook onderweg geïmproviseerd moeten worden, dan heeft Joost daarin  het laatste woord. Veiligheid staat altijd voorop.

Joost biedt gedurende de reis verschillende excursies aan. Als je op eigen houtje iets wilt ondernemen maar je komt er niet uit hoe, vraag dan gerust assistentie.

Ruim voor vertrek ontvang je een uitgebreide vertrekbrief met daarin alles wat je moet weten, en meer. Enkele weken voor vertrek ontvang je een uitnodiging voor een informele bijeenkomst voor vertrek, om de laatste vragen en informatie uit te wisselen, en vooruit te blikken op wat komen gaat.

Meer weten? Neem gerust contact op.

MET JOOST NAAR IRAN

Joost Horsthuis

joost@metjoostnaar.nl

joosthorsthuis@gmail.com

0541661703 / 0622941734 (ma-vr 10.00 – 16.00)