Met Joost naar

Gokyo – dag tot dag

1          aankomst Kathmandu

Je word door één van onze agenten afgehaald op de luchthaven. Meteen na aankomst in de hoofdstad van Nepal ervaar je de sfeervolle chaos van het Indiase subcontinent : loslopende koeien, krijsende apen, kleurrijke mensen, de geur van curry en dal bhat. We overnachten in de centrale wijk Thamel.

2          Kathmandu

Kathmandu is een intrigerende stad. Kom je hier voor het eerst, dan krijg je een milde cultuurshock te verwerken. Neem alle tijd, en laat de stroom mensen aan je voorbij trekken, of geniet van de rust in één van de fraaie binnentuinen van Thamel. Neem ook een kijkje op Durbar Square, het middeleeuwse centrum van de stad met een verbijsterende verzameling eeuwenoude Newar architectuur. In het park bij het voormalige koninklijk paleis wordt in de avondschemer een kolonie ‘vliegende honden’ wakker, joekels van vleermuizen die boven de drukte van de stad door de boomtoppen suizen.

Als je nog spullen nodig hebt voor onderweg, dan is de wijk Thamel (waar we overnachten) met talloze outdoorwinkels de plek om het te kopen, maar let op : niet alles is van even goede kwaliteit. In Thamel vind je ook een aantal goede boekwinkels met wandelkaarten, boeken en gidsen, waaronder het instituut Pilgrims.

3          Kathmandu – Lukla – Pakhding / ca 3 uur

De spectaculaire binnenlandse vlucht naar Lukla duurt pakweg een half uur. Daarna ga je meteen de paden op. De eerste loopdag is niet zo lang, je overnacht in het dorpje Pakhding.

4      Pakhding – Namche Bazaar / 5 uur

Vanaf vandaag stijg je meteen al tot boven dreiduizend meter,  Namche ligt op 3440m. Rustig aan dus, niet te snel omhoog.

De tocht naar Namche is buitengewoon fraai. Al snel vang je de eerste glimpen op van Thamserku, de besneeuwde kolos ten oosten van Namche. Tussen de steile watervallen en kliffen met Boeddhistische reliëfs, verbouwen de mensen aardappels en groente. Veel sherpa’s drijven ook een theehuis of lodge, er is alle gelegenheid voor pauze.

Het punt waar de Dudh Kosi en de Bhote Kosi samenkomen is al van ver te onderscheiden, er hangen twee intimiderend hoge hangbruggen boven. Ondertussen doemt de bomen inmiddels  ook een torenhoog bergmassief op. Het is Lhotse, met 8516m nummer vier van de wereld. Daarachter verrijst een nog hogere top, die van Everest zelf. Het is een bijzonder moment.

Namche is van oudsher een belangrijke handelsplaats. Omdat de bergpassen naar Tibet om politieke redenen gesloten zijn, bestaat die handel niet meer. De inwoners van Namche leggen zich nu volledig toe op landbouw en de trekking business, Namche is de ‘gateway to Everest’. Het is de laatste plaats waar je nog enige luxe vindt : internetcafés, bakkerijen, en de incidentele espressomachine.

Vanaf Namche is het gemakkelijk te snel te hoog te gaan. Dit maakt een rustdag/acclimatiseringsdag in Namche noodzakelijk.

5        Namche Bazaar / acclimatisering

            Optioneel :  sherpadorpen van de Khumbu / ca 4 uur

Een rustdag betekent niet dat je de hele dag stil hoeft te zitten. Integendeel, een mooie en cultureel interessante wandeling is die naar Khumjung via Khunde. In de tempel van Khunde staat een prachtig beeld van Avalokatisjvara, de Boeddha van de compassie, die op aarde vertegenwoordigd wordt door de Dalai Lama. Voor ieder dorp en tempel staan grote gebedsmolens, het kan geen kwaad ze een zwiep te geven.

Met pakweg 1000 inwoners is Khumjung een groot dorp. Aan de omvang van de huizen zie je meteen dat dit een welvarende gemeenschap is. De school van  Khumjung is de eerste Hillary School uit 1961, met een bronzen borstbeeld van de oprichter op het schoolplein. Honderden kinderen uit de wijde omtrek volgen hier hun onderwijs.

Vanuit Khumjung wordt de bovenste helft van de Khumbu in volle omvang zichtbaar. Het is zo’n aanblik waarvan je hart een slag overslaat. Aan het einde van het dal verheffen zich Lhotse en Everest. Vaak blaast de straalstroom een kilometers lange sneeuwpluim van de twee achtduizenders. De koningin van het dal is ontegenzeggelijk Ama Dablam, die met haar onwaarschijnlijke vormen en sierlijke ronde graten tot de mooiste en meest significante bergen behoort die je ooit zult zien.

6        Namche Bazaar – Porthse Tenga / 3 uur

Vanaf vandaag worden de etappes (opzettelijk) aanmerkelijk korter. Je verlaat de stroom trekkers die zich gestaag richting het Basecamp beweegt. In plaats daarvan neem je de afslag naar het veel rustiger dal van Gokyo. Vanaf de fraaie stoepa van Mong strekt het panorama zich uit van Ama Dablam naar Tamsherku en het ijszadel van Kangtega. Vanaf Mong volgt een afdaling naar Phortse Tenga aan de rivier, waar je aan het water van de Dudh Kosi overnacht.

7        Porthse Tenga – Dhole / 3 uur

Het pad leidt gestaag omhoog. ’s Ochtends nog in de schaduw in het berken- en rododendronbos, maar al snel bereik je de boomgrens en loop je in de zon. Het is een heel nieuwe wereld, die van de toendra van de hoge Himalaya, met links en rechts de messcherpe graten van Cholatse en de Khumuche Himal. In de verte verschijnt de ronde witte top van Cho Oyu (8201m).

Om het gevaar op hoogteklachten te minimaliseren, loop je op deze hoogte geen lange afstanden. Alle tijd dus om het ongelooflijke landschap in je op te nemen, en naar dieren en vogels uit te kijken. Het volledige Everestgebied is een nationaal park, wat betekent dat er niet gejaagd wordt en de dieren minder schuw zijn dan elders.

8        Dhole – Machermo / 3 uur

Wederom een korte etappe, maar door de hoogte toch inspannend. Het pad doorkruist meerdere zijdalen met  riviertjes, yakweides, en een enkele herdershut. Nog steeds verschijnen meer en meer nieuwe toppen om je heen. De nabijheid van Tibet – slechts een paar kilometer verderop achter de bergen –  is al aanwezig in het landschap, dat steeds droger, ruiger en onherbergzamer wordt.

Vergeet niet om ook ’s avonds even de warmte van de lodge te verlaten om buiten te kijken : op deze hoogte is er veel minder atmosfeer tussen jezelf en het heelal, de sterrenhemel is ongeëvenaard helder.

9         Machermo – Gokyo / 3,5 uur

De tocht naar Gokyo is sensationeel. Je wordt begroet door de ronde top van Cho Oyu, die aan het einde van het dal oprijst en de grens met Tibet markeert. Met 8201 meter hoogte is Cho Oyu nummer zes van de wereld. Het landschap wordt steeds buitenaardser, het lijkt soms of je op een andere planeet terecht bent gekomen.

Een intimiderend grote morene blokkeert de volledige breedte van het dal. Het is de ‘tong’ van puin en aarde die door het ijs van de Ngozumpa-gletsjer de vallei in wordt geduwd. Met een lengte van ruim veertig kilometer is Ngozumpa de grootste gletsjer van de hele Himalaya. Met enige moeite beklim je het pad langs de zijkant van de morene tot je er bovenop staan, aan de oever van het eerste van de zeven heilige meren van Gokyo.

Het terrein wordt nu vlakker. Even verderop ligt tweede meer : Taboche Tso. Het glimt als een spiegel en weerkaatst de omringende toppen. Even verderop heeft de nederzetting Gokyo  een magische ligging aan de oever van het prachtige derde meer, Dudh Pokhari. Het dorpje ligt ingeklemd tussen de enorme gletsjermorene aan de ene kant, en het meer aan de andere, geflankeerd door de witte wanden van Cho Oyu.

10       Gokyo / extra dag

Optioneel : Ngozumpa gletsjer en de heilige meren

Gokyo is een schitterende plek om een dag te blijven en de omgeving te verkennen. Tijdens een optionele dagtocht richting Cho Oyu loop je min of meer op gelijke hoogte over de morene boven de gletsjer. Onderweg kom je langs het grootste heilige meer, Thonak Tso, en het kleinere Ngozumpa Tso. De zeven Gokyomeren zijn heilig voor Boeddhisten en Hindoes, die rituele baden nemen in het ijskoude water. Naarmate je de gletsjer volgt, wordt het uitzicht steeds indrukwekkender. Uiteindelijk voert het pad naar een punt waar je, van alle routes in de Khumbu, misschien wel het mooiste zicht hebt op de Everest-noordwand.

11        Gokyo – Gokyo Ri / 2 uur

Gokyo Ri – Dole / 4 uur

’s Ochtends in alle uit de veren voor de beklimming van Gokyo Ri! Die is niet bijzonder lang (ongeveer twee uur), maar inspannend door de hoogte. Echter, het is een inspanning die zich loont, en dat is een understatement. Het moment dat je op de top staat en de zon opkomt, vergeet je nooit meer. Langzaam maar zeker rijst een paars-roze gloed op uit de inktzwarte nacht. De sterren flonkeren nog als de allerhoogste toppen als eerste door de zonnestralen worden aangeraakt. Maar liefst vier achtduizenders verschijnen : Makalu (8463m), Cho Oyu (8201m), Lhotse (8516m) en Everest (8848m). Het lijkt of ze in brand vliegen. Het daglicht onthult stukje bij beetje het adembenemende 360 graden panorama op het dak van de wereld. In het noorden lijken toppen in Tibet zo dichtbij dat je ze bijna aan kunt raken. De massieve  tweelingreuzen Makalu en Chomolonzo vallen in het niet bij het “hoefijzer” Lhotse-Everest, dat boven al het andere uit troont.

Vanaf Gokyo Ri kijk je uit over het Gokyo- en Khumbudal. In de diepte stroomt de Ngozumpa gletsjer. Aan het azuurblauwe derde Gokyomeer lijken de huisjes van Gokyo minuscuul en ver weg.

In de loop van de ochtend zet je de afdaling in, we overnachten in Dole.

12        Dole – Tengboche / 5 uur

Je loopt terug naar de bodem van de vallei, waar je de Dudh Kosi oversteekt. Dit is het dal van de Imja Khola, die uit de gletsjers van Everest en Lhotse stroomt. Op de steile grashellingen is de kans groot dat je families Himalaya tahr te zien krijgt ; imposante steenbokken die hier ongestoord leven. Boven je hoofd zweven arenden en gieren op de thermiek boven de dalen. De route ‘binnendoor’ naar Tengboche wordt niet veel belopen, des te meer kans dus om wilde dieren te spotten.

Het iconische klooster van Tengboche zie je al van ver boven het rododendronbos uitsteken. Het brandde in de jaren tachtig tot de grond toe af, maar is sindsdien tot in detail herbouwd. Het klooster heeft geweldig uitzicht op Lhotse, Everest, Ama Dablam, Kangtega, Tamsherku en Kongde. Als de zon onder gaat kleuren de bergen roze tot dieprood.

13        Tengboche – Namche Bazar / 3 uur

14        Namche – Lukla / 6 uur

In twee dagen loop je via Namche terug naar de airstrip van Lukla.

15        Lukla – Kathmandu

’s Ochtends vlieg je terug naar Kathmandu, met bij helder weer spectaculair zicht op de massieven van Khumbu, Rolwaling en Langtang richting Manaslu en de Annapurna’s.

16        Kathmandu / extra

eventueel in te zetten als reservedag indien het reisschema van de trektocht uitloopt

17        Kathmandu – Amsterdam