Met Joost naar

Anatolië

 • Rondreis (hotels) inclusief excursies & wandelingen
 • Waar : Oost-Anatolië, Centraal Anatolië, Turkooizen kust
 • Vertrek : vanwege de veiligheidssituatie in Zuidoost Turkije tot nader order geen vertrek
 • Einde : –
 • Duurt : 23 dagen
 • Deelnemers : maximaal 14
 • Kost : 2050 euro o.b.v. tweepersoonskamer
 • Reisleiding : Joost
 • Status : –
Zwarte Zee - Pontus - Sumela - Kackar - Oost Anatolië - Armeense en Georgische kerken - Ani - Ararat - Ishak Pasha Seray - Koerdistan - vulkanen - Diyarbakır - Akdamar - Vanmeer - Tur Abdin - Hasankeyef - Mardin - Zijderoute - Mesopotamië - Urfa - Göbekli Tepe - Neolithicum - Nemrut - Cappadocië - Göreme - Ihlara - Konya - Catal Hüyük - Sultanhani - Turkooizen Kust - Vlindervallei - Faralya

Zwarte Zee – Pontus – Sumela – Kackar – Oost Anatolië – Armeense en Georgische kerken – Ani – Ararat – Ishak Pasha Seray – Koerdistan – vulkanen – Diyarbakır – Akdamar – Vanmeer – Tur Abdin – Hasankeyef – Mardin – Zijderoute – Mesopotamië – Urfa – Göbekli Tepe – Neolithicum – Nemrut – Cappadocië – Göreme – Ihlara – Konya – Catal Hüyük – Rumi – Sultanhani – Turkooizen Kust – Vlindervallei – Faralya

map met joost naar anatolie oost turkijeAnatolië is een fascinerende bestemming. ‘Asia Minor’ heeft alles, en ook nog eens in een overweldigende afwisseling. Het is het eeuwige gewricht tussen oost en west, en de buitengrens van de Atlantische invloedssfeer. In tegenstelling tot de Turkse kust, tref je in het Anatolische binnenland nauwelijks toerisme, en hoewel het leven in de steden steeds Europeser wordt, lijkt in het oosten de tijd te hebben stilgestaan. Met zo weinig westerse bezoekers ben je hier nog altijd écht te gast. Een fascinerende reis kortom : een coast-to-coast van de Zwarte Zee naar de Turkooizen Kust, langs de grenzen en dwars door het hartland van het meeslepende Anatolië.

De reis

De dag tot dag-beschrijving vind je hier

Deze reis is een aaneenschakeling van grootse landschappen, natuurlijke en geologische wonderen, een ontmoeting met temperamentvolle, gastvrije mensen, levende en verdwenen culturen en een reis door twaalfduizend jaar menselijke geschiedenis – waarvan de overal aanwezige sporen vaak letterlijk voor het oprapen liggen. We reizen met een eigen airco (mini)bus, bestuurd door een Turkse chauffeur. De wegen zijn doorgaans goed, maar de toeristische paden zijn hier allerminst gebaand. Hoewel sommige plaatsen in het oosten en zuiden van Turkije de laatste jaren wat meer westerse bezoekers zien, komen we onderweg maar weinig ‘soortgenoten’ tegen: het kan zomaar gebeuren dat we bepaalde plaatsen helemaal voor onszelf hebben, en dat is ongekend. We overnachten in centraal gelegen middenklasse hotels.

We starten aan de Zwarte Zee, en reizen vervolgens over de Oost-Anatolische hoogvlakte naar de Çoruhvallei in het Kaçkargebergte. Aan de oostgrens sieren verlaten middeleeuwse Armeense en Georgische kathedralen de mooiste plekken van het bergland, met als hoogtepunt de desolate structuren van de spookstad Anı. Tussen enorme meren en vulkanen (waaronder de Ararat) reizen we door de Koerdische gebieden, en overnachten we binnen de zwarte muren van hun officieuze hoofdstad Diyarbakır. Op de Tur Abdin treffen we de oudste nog bestaande christelijke gemeenschappen ter wereld. Langs de Zijderoute door het oude Tweestromenland tussen Eufraat en Tigris ontdekken we de onmiskenbaar oosterse steden Mardin, Urfa en Antep. De reis voert verder door centraal Anatolië, waar we in de dorpjes Göreme en Güzelyurt drie dagen ontspannen genieten van het wonderlijke Cappadocië. Via de grote pelgrimsstad Konya bereiken we tenslotte het oude Lycië aan de Turquoise kust. Daar zoeken we natuurlijk niet het massatoeristische op. Integendeel, aan deze kust vinden we enkele schitterende afgelegen stranden, midden in de natuur en nauwelijks ontwikkeld. In het piepkleine dorpje Faralya, hoog boven het witte zand van de schitterende Vlindervallei, sluiten we de reis in stijl af.

akdamar327145We overnachten afwisselend in grote en kleine steden en dorpen. In veel plaatsen verblijven we twee nachten zodat je ter plaatse een volle dag te besteden hebt. Iedere plaats is een interessante bestemming op zichzelf, daarnaast biedt Joost ter plekke excursies en/of wandelingen aan, inclusief de reissom maar nooit verplicht. Deze excursies zijn doorgaans een combinatie van culturele of historische wonderen in een landschappelijk altijd bijzondere setting, bijvoorbeeld een bergwandeling in de Kaçkar, de boottocht naar het amandeleiland Akdamar, de top van het diep geheimzinnige Nemrut Dağı, twee schitterende voettochten in Cappadocië, en – hoog boven de zee – een etappe van de Lycische Weg.

Los van deze excursies, komt er onderweg al heel veel op ons pad. Eentonige reisdagen zitten er niet bij. Al op de eerste reisdag bezoeken we het hangende klooster Sumela. Naarmate de reis vordert stoppen we bij Duizend-en-één-nachtpaleizen, Romeinse boogbruggen, witte zoutmeren, zwarte lavastromen, om aan de weg vers fruit of honing te kopen, of omdat een enthousiast dorpshoofd ons niet verder laat voor we thee met hem hebben gedronken. Ondertussen wisselt het decor voortdurend op spectaculaire wijze van vorm en kleur, landschappelijk is de route ongelooflijk gevarieerd. Weidse steppe gaat over in ijzig hooggebergte, woestijn verdwijnt in golvend groen, en bij vlagen kleuren de bergen boven de rivierdalen rood, blauw en geel, omzoomd door zilverpopulier.

Het voorjaar is de mooiste tijd om hier te reizen. Anatolië kent zeer strenge winters en verzengende zomers, maar in de lente is de temperatuur aangenaam mild en de natuur in optima forma. In de berggebieden bloeien de voorjaarsbloemen, de Mesopotamische vlaktes kleuren rood met papaver. Turkije kent, als kruispunt van continenten, een enorme biodiversiteit. De verschillen in landschap en klimaat op de route maken dat we hier in het voorjaar een zeer uiteenlopende bloeiende flora treffen. Mede omdat we er geregeld te voet op uit gaan is dit – naast veel cultuur en geschiedenis –  nadrukkelijk een natuurreis.

Met Joost naar Anatolië Istanbul Oost Turkije Diyarbakir Mardin Sanliurfa Trabzon Gaziantep Mesopotamië CappadociëMet Joost naar Anatolië

Zoals iedere Joost-reis, is ook deze route zorgvuldig en op basis van jaren persoonlijke ervaring samengesteld. Joost-reizen onderscheiden zich in kleinschaligheid, individuele vrijheid, authenticiteit, en door de wol geverfde reisleiding. Joost zoekt altijd de balans tussen cultuur en natuur, stad en platteland, heden en verleden. “Echt ergens zijn” is essentieel: een echte ontmoeting met een andere cultuur, een ander land. Dat is uiteindelijk wat je meeneemt en bijblijft, en onmogelijk zonder tijd en aandacht. Het definieert meteen ook wat we níet gaan doen: in een noodgang zoveel mogelijk bezienswaardigheden op één dag bekijken.

Kleinschalig reizen betekent in de eerste plaats reizen in een kleine groep. Op deze reis gaan maximaal 14 deelnemers mee, en vol is ook echt vol. Een klein gezelschap komt de kwaliteit van een reis zeer ten goede, en draagt bij aan een ongedwongen sfeer onderweg. Vrijheid is principieel. Natuurlijk, dit is een groepsreis, we zijn met elkaar onderweg en we overnachten onder hetzelfde dak. Maar wat je overdag gaat doen is aan jezelf. Joost voorziet ter plaatse in alle relevante informatie en biedt excursies aan, heeft ideeën te over, en uiteraard heb je die zelf ook. Je hoeft je vooraf nergens op vast te leggen, je maakt je eigen reis. Ontdekkingen doen en ontmoetingen aangaan, het is per definitie het mooie van reizen. Het is je eigen unieke ervaring die je in geen enkele reisgids vindt en ook niet in deze reisbeschrijving. Het geldt bij uitstek voor deze reis; doordat er zo weinig toerisme is heeft die een prettig avontuurlijke touch, en voel je je soms eerder ontdekkingsreiziger dan toerist.

Deelname

ANATOLIE IRIS IBERICA JOOSTIeder gezond mens kan deelnemen. De reis zal met name liefhebbers van authenticiteit, landschap en natuur, en zeker ook cultuur en geschiedenis aanspreken. Er is veel te zien en te doen. De reis is daarom actief maar ongedwongen te noemen, en zo ingericht dat er veel ruimte is voor ontspanning, het is immers ook vakantie. Er zijn geen noemenswaardige bezwaren waarom je niet mee zou kunnen, dit is geen zware reis. Ook de dagwandelingen zijn zo ingericht dat je ze indien gewenst kunt halveren.

De dag tot dag-beschrijving vind je hier

Stuur een mailtje voor een printvriendelijke pdf-versie. Meer weten? Aarzel niet contact op te nemen.

Reisdetails

Reisschema

Dag Datum Via / excursie (opt)
Nacht
1 16-mei Amsterdam – Trabzon Trabzon
2 17-mei Trabzon – Erzurum Sumela klooster Erzurum
3 18-mei Erzurum – Altiparmak (Barhal) Oskvank, Tortum Barhal
4 19-mei Altiparmak (Barhal) wandeling Kackar (opt) Barhal
5 20-mei Altiparmak – Kars Anı Kars
6 21-mei Kars – Van Ishak Pasha Seray, Ararat Van
7 22-mei Van Akdamar (opt) Van
8 23-mei Van – Hasankeyf Hasankeyf
9 24-mei Hasankeyf – Diyarbakır Mardin Diyarbakır
10 25-mei Diyarbakır stadswandeling (opt) Diyarbakır
11 26-mei Diyarbakır – Şanlıurfa Göbekli Tepe (opt) Şanlıurfa
12 27-mei Şanlıurfa Şanlıurfa
13 28-mei Şanlıurfa – Karadut Nemrut Dağı (opt) Karadut
14 29-mei Karadut – Gaziantep Zeugma mozaieken (opt) Gaziantep
15 30-mei Gaziantep – Göreme Göreme
16 31-mei Göreme wandeling valleien Cappadocië (opt) Göreme
17 01-jun Göreme Göreme
18 02-jun Göreme – Güzelyurt wandeling Ihlaravallei (opt) Güzelyurt
19 03-jun Güzelyurt – Konya Sultanhani, Catal Hüyük Konya
20 04-jun Konya – Faralya Faralya
21 05-jun Faralya  Kabak (opt) Faralya
22 06-jun Faralya Faralya
23 07-jun Faralya – Amsterdam

(Opt) : optionele excursies en wandelingen zijn inbegrepen in de reissom (excl. entrees), maar nooit verplicht

NB Verlenging met enkele dagen Istanbul is op aanvraag mogelijk, zowel voor aanvang als na afloop van de reis.

Deelname

 • Iedereen gezond mens kan deelnemen. Er zijn geen bijzondere bezwaren waarom je niet mee zou kunnen, dit is geen zware reis.
 • Deze reis zal bij uitstek liefhebbers aanspreken van authenticiteit, natuur, landschap, cultuur, en geschiedenis.
 • De reis gaat door bij minimaal 8 deelnemers. Bij 14 aanmeldingen sluit de inschrijving.

Financiële consequenties

 • Deze reis kost per persoon € 2050 op basis van een tweepersoonskamer.
 • De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 350 per persoon.
 • Aanbetaling bedraagt € 500 per persoon zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis gegarandeerd doorgaat.

Deze reis is inclusief :

 • Internationale vliegreis Amsterdam – Trabzon, Dalaman – Amsterdam (vertrek Düsseldorf op aanvraag)
 • Transfers tussen hotel en luchthaven bij aankomst in Trabzon en vertrek uit Faralya.
 • Alle overnachtingen in middenklasse hotels, o.b.v. tweepersoonskamers met eigen sanitair, inclusief ontbijt.
 • Deskundige, ervaren reisleiding (Joost).
 • Alle vervoer als per reisbeschrijving, inclusief via’s, in goed onderhouden airco (mini)bus met Turkse chauffeur.
 • Excursies en wandelingen o.l.v. Joost (exclusief entrees en eventuele maaltijden): bergwandeling Kackar, excursie Anı (incl. permit), excursie en boottocht Akdamar, stadswandeling Diyarbakır, excursie Göbekli Tepe, excursie Arsameia en Nemrut Dağı,  bezoek Zeugma mozaïeken, twee wandelingen in Cappadocië (dorpen en valleien rond Göreme en Ihlaravallei), wandeling Lycische Weg (Kabak).
 • Uitgebreide informatie (vertrekbrief) en bijeenkomst voor vertrek.

Exclusief zijn:

 • Persoonlijke uitgaven, overig vervoer, overige maaltijden, evt. fooien.
 • Alle entrees.
 • Verzekeringen.
 • Visum Turkije.
 • Eventuele optionele excursies buiten het reisschema om.

Wat doet Joost?

Joost is niet alleen reisorganisator, maar op vrijwel alle reizen ook de reisleider. Tezamen met de lokale agenten en eventueel lokale staf draagt Joost zorg voor het welslagen van het organisatorische deel van de reis. Joost voelt zich daarnaast verantwoordelijk voor het welbevinden van zowel groep als individu. Ter plaatse is Joost de reisleider in brede zin, en – mocht het nodig zijn – de troubleshooter. Joost streeft ernaar ‘de autoriteit te zijn zonder autoritair te zijn’.

Wanneer we ergens aankomen volgt een korte briefing m.b.t. organisatorische en praktische zaken zoals hotelfaciliteiten, hoe lang we ergens blijven, vertrektijden, excursies, leuke en minder leuke bijzonderheden, must sees, verschijnselen waar je alert op moet zijn, goede eetgelegenheden, en alles wat verder relevant is. Voor zover beschikbaar en relevant worden (stads)kaartjes verstrekt met daarop de locatie van het hotel, de dichtstbijzijnde restaurants, pinautomaten, bezienswaardigheden en wat dies meer zij.

Mocht er om welke reden dan ook onderweg geïmproviseerd moeten worden, dan heeft Joost daarin  het laatste woord. Veiligheid staat altijd voorop.

Joost biedt gedurende de reis verschillende excursies aan. Als je op eigen houtje iets wilt ondernemen maar je komt er niet uit hoe, vraag dan gerust assistentie. Iedereen mag te allen tijde alles vragen. Joost heeft niet álle antwoorden, een reis als deze is daar te veelzijdig voor. Niettemin kent Joost de gebieden en plaatsen die we aandoen zeer goed.

Ruim voor vertrek ontvang je een uitgebreide vertrekbrief met daarin alles wat je moet weten, en meer. Enkele weken voor vertrek ontvang je een uitnodiging voor een informele bijeenkomst voor vertrek, om de laatste vragen en informatie uit te wisselen, en vooruit te blikken op wat komen gaat.

Voor meer informatie, zie de algemene voorwaarden.

Meer weten? Neem gerust contact op.

MET JOOST NAAR

Joost Horsthuis

joost@metjoostnaar.nl

joosthorsthuis@gmail.com

0541661703 / 0622941734 (ma-vr 10.00 – 16.00)